15 Temmuz 2009 Çarşamba

GECE BAHÇESİ PASTASI VE DOĞUMGÜNÜ MENÜSÜ

Herkese merhabalar,

Geçtiğimiz hafta sonunda da kutladığımız minik prensesimizin 2.doğumgünü partisi için gece bahçesi pastasını bu sefer kahramanları ile beraber hazırladım. Malum bu jenerasyonun çocukları hele ki bu iki yaş dönemi TRT çocuktaki Gece Bahçesi , Upsy ve arkadaşlarına hayran. Bizim kuzucukta bu koyu hayranlardan. Bir dönem deli gibi Upsy bebek aradık ya bazı oyuncakçılarda yoktu ya da kalmamıştı sonunda aradık ve bulduk Upsy ‘ i . Aynı dönemde birde arkadaşım cd sini hediye edince hayatımıza gece bahçesi ve kahramanları iyice giriverdi.
Bende küçük kızmı mutlu etmek için gece bahçesi ve kahramanlarının pastasını yapmaya karar verdim ve Upsy Daisy , Iggle Piggle , Makka Pakka gece bahçesinde yerlerini aldılar.




Bizim minik pastayı görünce çığlıklar attı, tepkisi ,yüz ifadesi o kadar güzel oldu ki durmadan "anne apsi apsi ooooo" diye ellerini çırptı durdu..
Akşam misafirler gelip pasta kesilip ikram ediline kadar buzdolabının kapısını açıp açıp "anne apsi apsi " diye durmadan pastayı gösterip almak istedi. İşte bütün çabam bu mutluluk içindi.
Bu arada telaştan doğumgünü menüsü için masanın fotoğrafını çekmeyi de unutmuşum.:( Hatırladığım anda çektiklerim ve sizlerle paylaşmak istediğim doğumgünü menümüz;

Gece bahçesi pastası
Şeker hamurlu kurabiyeler
Mercimek köftesi
Yoğurtlu patates püresi
Mahlepli tuzlu kurabiye
Peynirli poğaça
Kayınvalidemin nefis limonlu keki

Doğumgünü menüsünden tarifler;

Mercimek köftesi (Tarif Sofra dergisine ait.)

Malzemeler :

1 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı sıcak su
1 su bardağı ince bulgur
1 adet orta boy soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 adet limonun suyu
Pulbiber , kimyon , tuz
4 dal taze soğanın yeşil kısımları
Yarım demet maydanoz
Servis için: marul yaprakları

Hazırlanışı:

1 su bardağı mercimeği 2 su bardağı sıcak su ile kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirin.ocağın altını kapatın ve ince bulguru mercimeğin üzerine ilave edip karıştırın. 10 dakika kapağı kapalı olarak demlendirin. Bir yandan da sıvıyağda ince kıyılmış soğanı pembeleştirin ve salçaları ilave edip kavurun. Bu harcı mercimeğe ilave edin üzerine limon suyu, pulbiber ,kimyon tuz ince kıyılmış maydanoz ve soğanı katıp karıştırın. Elinizle şekil verip marul yaprakları ile beraber servis edin.

Yoğurtlu patates püresi


Malzemeler:

6-7 adet orta boy patates
2-3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı veya zeytinyağı
2 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
(baharat miktarları isteğe göre artırılıp eksiltilebilir ve istenirse pulbiber de katılabilir)

Üzeri için:

2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1 diş sarımsak
Bir tutam maydanoz(ince kıyılmış)

Hazırlanışı:

Patatesleri iyice haşlayın.
Soğuyunca kabuklarını soyup patatesleri iyice ezin.
İçine sıvıyağ karabiber nane ve tuzu ekleyip iyice karıştırın.
Bir borcam tepsisini yapışmaması için ıslatıp patatesli karışımı yayın
Üzeri için yoğurt mayonez ve sarımsaktan hazırladığınız sosu yayın.
İnce kıydığınız maydanozları da üzerine serpin.
Servise kadar buzdolabında birkaç saat bekletin. Soğuk servis edin.

Mahlepli tuzlu kurabiye (yada kuru pasta),(bu tarifte sevgili ebru’ dan yıllardır yaparım.)

Malzemeler:

Yarım paket margarin(yumuşak veya erimiş soğumuş)
1 çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
3 çay kaşığı şeker
1,5 çay kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı kabartma tozu(isterseniz Dr. Otker in mahlepli susam aromalı hamur kabartma tozunu da kullanabilirsiniz çok iyi sonuç veriyor)
2,5 su bardağı un elenmiş

Üzeri için:

1 yumurta sarısı
Çörek otu , susam

Hazırlanışı:

Bütün malzemeler derin bir kapta karıştırılarak yoğrulur yumuşak bir hamur elde edilir ve şekil verilir.
Bir tepsiye yağlı kağıt serin üzerine şekil verilen hamurları koyun.
Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ya da çörek otu serpin.
170 derecede 15 -20 dakika pişirin.

Peynirli poğaça


Malzemeler:

Yarım paket margarin (erimiş ve soğumuş)
1 yumurta akı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 kabartma tozu
1.5 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
Yarım demet dereotu
4-4,5 su bardağı un

Üzeri için:

1 yumurta sarısı
Susam ya da çörek otu

Hazırlanışı:

Derin bir kapta margarin sıvıyağ yumurta akı yoğurt un karıştırılır kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.
Hamura rendelenmiş peynir ve dereotu eklenir,yoğrulur.
Hamurdan parçalar koparılıp medaneyle hafif açılır(istenirse peynir hamura eklenmeden içine de konulabilir.)
Kalıpla kesilir şekil verilir.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyulur
175 derecelik fırında 20-30 dakika pişirilir.

Herkese afiyet olsun…
Görüşmek üzere..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Special design for Nefis Kokular by GeCe